Коя съм аз?

Създадено на декември 29, 2021, от demo

Жени Костадинова е родена на 7 април 1971 г. в гр. Карнобат.  

През 1994 г. завършва магистратура по философия в СУ „Климент Охридски”, а през 2020 г. завършва семестриално арт-терапия в Нов български университет. 

От 1992 г. до 2009 г. работи като журналист във в. „Седмичен Труд”. Автор е на документални книги за пророчицата Ванга, сред които „Пророчествата на Ванга” (2006), „Тайната на Ванга – учени разгадават феномена на сляпата пророчица” (2009),  „Ванга Пророчицата” с предговор от акад. Светлин Русев (2011), „И остави Ванга следа“. Книгите й са преведени на английски, руски, испански, румънски, латвийски език. 

Жени Костадинова е автор на поетическите книги: „Съчки за огън” (2002), „17 цвята любов” (2007), „Сладко от смокини” (2008), „Черна котка, мак червен“ (2016), „Маара“ (Литературен кръг „Смисъл“, 2020)

Член е на Съюза на българските писатели в секция Поезия от 2007 г. Печелила е първи и специални награди в национални литературни конкурси. Нейни стихотворения са публикувани в много ежедневници, списания за литература, поетически антологии, литературни сайтове. Многократно е гостувала в предаванията „Преди обед” , „Денят започва с култура” , „История бг” , „Арт ефир” и др. 

През 2012 г. Жени Костадинова основава в центъра на София Арт-Къща с музей „Куклите”. Тя се превръща в център за изкуства, творчество и духовност, насочен основно към децата. През 2013 г. по нейна инициатива и с нейни средства стартира Националния детски конкурс за приложно и литературно творчество „Виж моя ангел”, в който ежегодно участват стотици деца от цяла България. За създадената от Жени уникална арт къща „Куклите“ Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова й връчи почетен знак през 2016 година. Жени Костадинова е носител и на Специалната награда на Фондация „Ванга“ за принос към делото на пророчицата. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *