Жени Костадинова и орисията „Ванга” – Гласът на новото хилядолетие

Създадено на декември 29, 2021, от demo

Не е лесно да се пише за личност, която не се вписва в дефиниции, логически обяснения и познати категории. За личност, която идва от друго измерение и носи познание от съвършено различен за представите ни порядък. За личност възприемана като висш дух, божий посланник, библейски пророк, мъдрец.    Ако можехме с обикновени думи да опишем даден феномен (природен, човешки, космически), то той нямаше да бъде феномен. Дарбата на световноизвестната пророчица Ванга се вписва именно в тези невъзможни да бъдат обяснени с научни средства явления, които са разположени гранично между класическото онтологично познание и паранормалната фактология.

Феноменалното в образа на Ванга е обект на изучаване вече десетилетия: без да прилага методите на когнитивната психология или системи на формалните науки, тя практически съединяваше знания на много и различни нива. Със силата на интуитивното разчитане на космически послания, на шепота на Бога, на несъзнателните сигнали от душите на хората тази белязана неординерна личност реализираше забележителни ясновидски практики, превръщайки посланията си в еманация на познанието за човека и природата едновременно в тяхното времево и пространствено единение. Тя умееше да прониква в невидимото и да разговаря с гласове от Космоса. Нейна популярна фраза беше: „Силите така казват!”

Още приживе за Ванга се носеха легенди, стотици страдащи хора от страната ни и от чужбина се редяха на опашки и чакаха с дни, за да почерпят от нейната чудодейна сила, да се обогатят с нейните съвети, да получат надежда за своя живот и рецепта за изцеление. Естествено беше цялото това духовно наследство да бъде съхранено по някакъв начин. Дори и със закъснение!

За Ванга са написани хиляди публикации, десетки, а може би стотици книги, има и няколко филма. Но в продължение на 20 години най-безпристрастният и задълбочен изследовател на Ванга е журналистката и писателка Жени Костадинова, която неусетно, без предварителен замисъл, превръща тази тема в орис на своя творчески път. Проникването в личността и делото на пророчицата, хронифицирането на живота ѝ, събирането на свидетелствата за нея, отзвукът на пророчествата ѝ у нас и по света – цялата тази амалгама от словесни и визуални документи съставляват съдържанието и посланията в 4-те книги и 4-те албума, сътворени от Жени Костадинова. Едно забележително като обем, съдържание и полиграфско изпълнение мемоарно богатство!

Кои са заглавията, които са във фокуса на вниманието ни днес?

„Пророчествата на Ванга” – книга енциклопедия за живота и прозренията на тази всевиждаща душа: от социални и природни катаклизми през исторически и философски дилеми до конкретни факти за нейните лечебни напътствия. Първият том на тази книга претърпява няколко издания. Първото се появява през 1997 г., когато Никола Кицевски от книгоиздателска къща „Труд” предлага на 25-годишната журналистка да събере и анализира свидетелства от живите близки, приятели и почитатели на пророчицата. Тогава книгата е с обем 144 стр. През 1999 г. излиза втори том от 336 стр., който носи заглавието „Пророчествата на Ванга за човешките съдби”. В него Жени Костадинова представя по-плътно и задълбочено образа на Ванга, като включва свидетелствата на 60 личности, които е интервюирала, и систематизира информацията по теми като: Ванга за изцелението, за болестите, за зачатието, за кръщението, за Бога, разговорите с мъртви и др.

През 2006 г. двата тома са обединени под заглавието „Пророчествата на Ванга”, което е преработено и допълнено и вече съдържа 690 стр. Именно то днес е на разположение на читателите, защото през 2015 г. е преиздадено от издателство „Озарение”. В предговора авторката прави ретроспекция по темата за големите пророци на човечеството и нарежда Ванга до Мишел дьо Нострадамус, Едгар Кейси, Боян Мага, Свети Врач, Слава Севрюкова, сръбските пророци Милош и Митар… Авторката добросъвестно отбелязва, че в първата част се позовава на книгата на племенницата на Ванга – Красимира Стоянова, „Истината за Ванга”, поради липса на автентичен материал по темата. Известно е, че пророчицата рядко допуска до себе си журналисти, затова голяма част от пророчествата ѝ са предадени от втора ръка. Самата Жени Костадинова изпитва трудност да отсее съмнителното от достоверното, но държи в нейните книги да има проверяема конкретика и винаги цитира източниците на думите на Ванга. „Оригиналната мъдрост и предсказания на голямата пророчица не са съхранени, казва авторката. С изключение на няколко книги, сред които „Феноменът Ванга” на проф. Величко Добриянов и „Леля Ванга – святост и мъдрост” на проф. Димитър Филипов, както и на три документални филма („Феноменът” на Невена Тошева,  „Така каза Ванга” на Тома Томов и „Ванга” на Стилиян Иванов и Богомила Косатева), почти няма други източници, които да отразяват автентични факти от битието на ясновидката. А то е необятност от чудотворства, прозрения, лечителство, морални наставления, жертвоготовност, любов към хората и вяра.”

Изследователката отбелязва със съжаление, че е трудно да реставрираме мъдростта на Ванга, тъй като нямаме оригинални записи на неини изказвания – за разлика от американците, които са съхранили 14 000 стенографски записа от „контактните срещи” на техния пророк Едгар Кейси. Според нея Ванга е по-значимо явление от Кейси, защото нейните пророчества не са само от общ характер, а са реципрочност на конкретни човешки съдби. И още нещо: за да е в състояние да влиза в биополето на човека, Едгар Кейси се нуждае от трансов сън, докато Ванга пророкува в будно състояние и се движи безпроблемно в различните аспекти на времето: минало, настояще и бъдеще.

В първата част на „Пророчествата на Ванга” ще прочетем доста точни прогнози в политически и социален план за България, Балканските страни, Русия и света. Ще надникнем в хуманистичните, религиозни и чисто морални принципи, изповядвани от тази забележителна българка. Особено впечатляват нейните послания за космическата хармония, за извънземните цивилизации, за ролята на вярата в житейски и аксиологичен план. Втората и третата част на книгата съдържат тематично обособени, лично записани от Жени Костадинова разкази на хора, общували директно с пророчицата по различни поводи – както от нейното обкръжение, така и от хилядите посетители. В отделните текстове много добре проличава как Ванга е и морален коректив на човешката душа: авторката е съумяла да предаде скритото и съвсем явно вълнение на всеки, застанал пред нея; диалозите носят и следи от македонския диалект на пророчицата, а реакциите ѝ придават онази така необходима кинематографичност на живата среща, което прави текстовете магнетични за читателя. Апологията към нейната личност, преклонението, пиетета към способностите ѝ са втъкани не само в думите на свидетелите, те избликват от насълзените им очи, от цветята, които с любов ѝ носят, от готовността да дарят средства за нейната благородна кауза – построяването на храма „Св. Петка Българска” в Рупите. Сред уникалните разкази с важни пророчества са срещите на Ванга с хора на изкуството и културата: тук ще се докоснем до диалозите ѝ с Минчо Минчев, Любомир Левчев, Дончо Цончев, Рангел Игнатов, Евтим Евтимов, Иван Динков, Владимир Голев, Павел Писарев, Димитър Шумналиев, проф. Тончо Жечев, Лили Иванова, Тончо Русев, Аня Пенчева, Володя Стоянов, Илия Луков, както и много политици, банкери, спортни деятели, високопоставени личности от чужбина (сред които Леонид Леонов, Вячеслав Тихонов, Евгени Евтушенко, Сергей Михалков, Светослав Рьорих, Рафаел Алберти и др.). Специално място е отделено на духовната връзка между Ванга и Нешка Робева, чието начало е през 1973 г. и продължава до самата кончина на пророчицата, както и на духовната близост между Ванга и Людмила Живкова.

Основното послание на тази книга, която е най-широка като тематичен спектър, авторов анализ и автентичен материал за Ванга, се събира в едно кратко изречение: поклон от хилядите, на които е помогнала „Ванга светицата!” Очевидно в паметта на своите съвременници тя е такава, независимо дали православната ни църква ще я признае или не. Особено силно се вряза в паметта ми оценката на Володя Стоянов: „Леля Ванга беше Обединител на нацията, мост между етносите. Тя обичаше хората. При нея ходеха всички – българи, цигани, турци, македонци, гърци, и я почитаха като свята жена. Своята лична благодарност към нея аз изразих с песента, която ѝ посветих: „Ти, светице, толкоз земна”.

Въпреки че повечето свидетели говорят за конкретни минали събития, факти и предсказания, нерядко Ванга си служи с дълбоко философски метафори, които внушават респект и показват силна духовна извисеност. За това свидетелстват думите на Любомир Левчев: „Ванга имаше особено излъчване. В нейно присъствие човек се чувстваше неспокойно, неловко, като попаднал в магнитно поле. Чувстваш се като във вакуум, който ти изсмуква силите и ти се иска миг по-скоро да се освободиш от това състояние. Но после, като излезеш навън след срещата с нея, се чувстваш като новороден. Усещаш прилив на духовни сили, на енергия, леко ти е на душата…”

Така чрез индивидуални щрихи на обрисуване избликва единството в релефния образ на тази уникална личност, чието пълнокръвно представяне е цел на Жени Костадинова.

Тя го продължава в друга знакова творба – „Дарбата на Ванга. Учени разгадават тайнствената сила на пророчицата”. Първото издание е през 2009 г. в книгоиздателска къща „Труд”, а второто е през 2015 г. в издателство „Озарение”. В обем от 200 страници са събрани мненията на именити учени – лекари, физици и богослови, опитващи се от научна гледна точка да изкажат хипотези за възникването и механизма, по който се е развивал пророческия гений на Ванга. Но дали въобще е възможно да се проникне в Тайната? В обговарянето на темата Жени Костадинова стига до извода, че „малцина от българските учени се осмеляват да дръзнат срещу научния консерватизъм по отношение на подобни явления и да направят опит да разбулят загадката”. В този сборник тя включва 12 хипотези, както и спомени на десет видни лекари, които са се срещали с Ванга. Читателят сам може да прецени, че нашата наука е загубила много, като не е предприела задълбочено изследване на феноменални способности на пророчицата още през 70-те и 80-те години. Макар че такъв опит прави психиатърът проф. Георги Лозанов, който я изследва в продължение на две години и стига до заключението, че в 70 процента от случаите Ванга прави напълно точни предвиждания. Нейният живот е пример за лична екзистенциална теология, където тя битува в непостижими за разума състояния, един вид свръхприрода, нова форма на висше общение. В книгата ще прочетем мнението и на проф. Лъчезар Филипов (астрофизик): „Във вселената съществува „единно поле на информацията”. Ако се научим да четем тази глобална информация, ние можем да видим историята на цялото човечество. Ванга е черпела от тази голяма база данни – от тази Вселенска библиотека. Чрез медитация някои хора успяват да теглят данни от това поле, наричано неосфера.”

Важно е да се отбележи, че интересът към Ванга в Русия е огромен. Затова през 2012 г. на руски език излиза нова книга на Жени Костадинова „Ванга и Русия”, издадена с подкрепата на фондация „Устойчиво развитие за България”.
Ето как самата авторка определя необходимостта от появата на този текст, за да могат руските читатели да се докоснат до автентичното слово на бъргарската Пророчица: „Занимавайки се от 16 години с темата Ванга, забелязах, че има два народа, към които пророчицата проявява особено отношение, особена симпатия, уважение и обич. Това са народите на Русия и Франция. За Франция Ванга казва, че познава историята ѝ отблизо, защото я е преживяла лично, защото в предишен живот е била изявена личност във Франция, а и защото духът на майка ѝ през 80-те години я вика в „Нотр Дам”, за да ѝ предаде важно за света послание. Към Русия Ванга изпитва истинска обич и многократно и отчетливо я показва в разговорите си с близки, приятели и посетители. Нещо повече: често сама отваря темата в разговори с български политици и ги съветва да не пренебрегват Русия, въпреки промените след 1989 г., да поддържат връзките си с Русия – първо, защото тя е наш освободител от турското робство, и второ, защото за малка България Русия е от огромно значение като икономика и пазари. „Русия е входната и изходната врата на България към света”, казва Ванга пред Янка Такева. И още: „България е душата, а Русия – тялото, заедно ще спасят света.” Малцина знаят, че Жени Костадинова е изследвала и ракурса „Ванга и Франция”, подготвила е книга за печат по темата, но все още този проект не е реализиран, понеже не е намерен френски издател.

Не по-малко интересни са луксозните албуми, които Жени Костадинова съставя с много труд и изключително изящество: фотохрониката на български език „Ванга – пророчицата” (изд. „Озарение” и Фондация „Ванга”, 2011), където блестят най-знаковите нейни срещи, пророчества, философски аксиоми; последва билингва албумът „Ванга и храмът” (български и английски език, Фондация „Ванга”, 2014 ), който е издаден още на руски и испански език. Който притежава тези книги в библиотеката си, наистина би могъл да каже, че ежедневно е благословен с магията на нейното слово, от присъствието на духа ѝ, извиращ от фотографиите – от портретните снимки на всевиждащата до припламващите свещи в храма „Св. Петка българска”, с който Ванга увенча своето най-важно послание – „Да не се мразите, ами да се обичате, че всички сте Божии деца…” Албумът „Ванга – Пророчицата” има и историографска стойност: през богатия над 250-снимков материал, изложен в книгата, читателят се „среща” със знакови личности от най-новата история на България, хора, от всички сфери на обществения и политически живот на страната ни, които са били и са сред почитателите на пророчицата Ванга.

Закономерна беше появата и на още една книга по темата: „И остави Ванга следа…” (Фондация „Ванга” и „Озарение”, 2017), събрала нови 33 разказа от първо лице за  непреходната лечителска и ясновидска дарба на Ванга, в които се акцентира на истината, а не на сензацията. Нейното наследство е неоценимо, а нейната изследователка не просто събира златните зърна на едно ново, задминало времето си познание. Жени Костадинова съумя чрез поредица от трудове на професионално ниво да формулира същностната природа на тази изключителна българка: „Ванга беше Въпрос! Въпрос, отправен от Мирозданието, от високата божествена кула на съвестта – там, където живее душата и общува с Твореца. Ванга беше дошла, за да държи будни сърцата ни за Любовта, душите ни за Вярата и умовете ни за Истината.”

Чрез книгите на Жени Костадинова се получава завихряне на едно ново енергийно поле на дебат за обяснение на необяснимо – пророчествата и заветите на Ванга прекрачиха в новото хилядолетие и тяхната сила видимо се увеличи. Въпреки технологичната информираност и бумът на интернет, много от свърхестестените човешки възможности остават неразгадани и в 21 век. Свойствата на духовната и психическата енергия не са изучени. А точно в техните безгранични коридори е пътувала душата на Ванга и е намирала своя и наш морален и екзистенциален ориентир.

Анжела ДИМЧЕВА

9 Ноември, 2017

Сити Марк Арт Център, София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *